tisdag 21 januari 2014

Vitlöks- och örtpaj med skinka

Denna paj är ett utmärkt sätt att göra av med överbliven julskinka. I vårt fall köpte vi några extra på utförsäljningen efter jul och frös in.

Ört- och vitlökspaj med skinka
4-5 portioner

3 dl dinkelmjöl
100g smör
2msk creme fraiche
1 krm salt 

1 tsk torkade örtkryddor
fyllning:
300g skinka
0.5 dl tärnad ost
1 purjolök
1 msk smör
1dl finhackade örter 

2 pressade vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
1dl riven ost


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda pajdegen. Tryck ut den i en stor pajform. Ställ den kallt i 15min. Förgrädda i 4-5min.

Strimla skinkan. Dela, skölj och strimla purjolöken. Fräs lök och skinka mjukt i smöret. Rör ner örter och vitlök. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda i purjolöksblandingen och osttärningarna. Salta och peppra. Fyll pajskalet och toppa med riven ost. Grädda i 25-30min tills pajen har stelnat och fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar