måndag 26 maj 2014

Makrons med smörkola

Smörkola är så gott så när jag hittade det här receptet var jag tvungen att testa. Smörkolafyllningen kan även användas till glass eller sås till efterrätter.

Makrons med smörkola
ca 40 st

Makrons:
150 gram florsocker
150 gram mandelmjöl
36 gram socker
150 gram strösocker
50 gram vatten
4 rumsvarma äggvitor

Smörkolafyllning:
200 gram strösocker
3 dl vispgrädde
150 gram smör


Makrons:
Mät upp mandelmjöl samt florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten, blanda och ställ på spisen. Smält sockerlagen och koka den till 118 grader.

Mät upp 36 gram socker i en skål och lägg i hälften av äggvitorna. Vispa till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en fin stråle under konstant vispning. Fortsätt vispa ditt marängmassan har svalnat, ca 10min.

Blanda resten av äggvitorna med mandelmjöl- och florsockerlbandningen.

Blandar ner mandel-, florsocker- och äggvitemassan i din marängsmet,  vänd försiktigt tills smeten är helt jämn.

Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut i 5-kronors stora plättar på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 20 minuter eller tills de fått en hinna på ytan. Skaka plåtarna då och då så ytan jämnas till. Under tiden värmer du ugnen till ca 150 grader.

Grädda makronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

Smörkolafyllning:
Smält strösockret till smörkolafyllningen på låg värme i en vid kastrull eller traktörpanna. När sockret är ljusbrunt och börjar småbubbla, rör runt i sockret med en träslev. Värm grädden i en mindre kastrull. Låt sockret blir bärnstensbrunt  och rör sedan ner smöret, skuret i kuber i det smälta sockret. Var försiktigt, det bubblar kraftigt!  Låt kolan koka upp, fortfarande på låg värme, och rör kontinuerligt med en träslev. Det kommer skära sig till en början men om du fortsätter röra kontinuerligt så kommer den gå ihop. När den gått ihop, häll ner den varma grädden, lite i taget, det bubblar kraftigt.  Låt sedan koka i ca 4-5 minuter. Dra från plattan och låt svalna något. Häll upp i väl rengjord burk och låt svalna helt. Ställ in i kylskåp så att den sätter sig och blir formbar/fast.

Ihopläggning
Klicka ut smörkolan på hälften av makronshalvorna och para ihop med en överdel. Låt stå kallt i kylskåp tills servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar