söndag 20 juli 2014

Banankaka med rostad mandel

Övermogna bananer händer det då och då man får. Mandeln kan ersättas med andra nötter tex hasselnötter.

Banankaka med rostad mandel
100 g flagad mandel
3 dl råströsocker
4 normalstora mogna bananer
0.5 pressad citron
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 ägg
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 krm kanel
3 krm ingefära
1 krm salt
Rårörsocker att strö över kakan
Smör och ströbröd till formen 


Sätt ugnen på 175 grader. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Se upp så de inte får för mycket färg. Smält smöret och låt det svalna. Häll ner sockret och vaniljsockret i en bunke med äggen och vispa fluffigt. Mosa bananerna i en egen bunke och rör sen i citronjuicen. Ner med smöret i ägg- och sockerblandning. Blanda ner bananmoset i äggsmeten. Fram med ytterligare en bunke och sikta ner vetemjölet. Tillsätt bakpulver, kanel, ingefära, muskot och salt. Rör tills allt blandats. Häll ner mjölmixen i bunken med smet och rör ordentligt tills allt blandats och varenda potentiell klump avlägsnats. Tillsätt mandeln i smeten. Smöra och bröa en avlång brödform. Ner med smeten i formen, strössla över ett tunt lager rårörsocker och sen in i ugnen. Runt 30 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka i mitten och kommer den upp utan smet på sig är kakan klar. Ta ut, låt svalna så gott som helt innan formen avlägsnas. Pudra över lite florsocker och servera precis som den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar