måndag 21 juli 2014

Jordgubbsmoussetårta

Jordgubbar är ett måste på en riktig sommartårta och somrigare än såhär blir det inte.

Jordgubbsmoussetårta
15 portioner
tårtbotten:
50 g smält smör
3 st ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver 

fyllning:
3 liter jordgubbar
12 gelatinblad
2 äggvitor
2 + 1 dl socker 

4 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 200 C. Smörj formen. Smält smöret. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt under 5-6 minuter. Sikta i vetemjölet och bakpulvret . Häll inte ner det som en stor klumpa utan sikta verkligen ner det och rör hela tiden med en slickepott. Ha i smör och vaniljpulvret. Rör tills alla klumpar är borta och smeten är jämn och fin.
Häll ner den i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Efter 20 minuter bör den vara klar. Stick ner en tandpetare hela vägen och kommer den upp utan kladd är den klar. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Dela tårtbottnen i två delar. Täck insidan av formen med bakplåtspapper. Lägg första botten längst ner. Dela jordgubbarna och ställ med snittytan utåt runtom ramen. Täck resten av botten med jordgubbar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitorna i en torr bunke till ett fast skum. Tillsätt 2 dl socker i omgångar samtidigt som du fortsätter vispa. Mixa allt utom en halvliter av jordgubbarna med 1dl av sockret. Värm i en kastrull tills första bubblan. Krama ur gelatinbladen och ha ner i purén. Rör tills löst. Låt svalna.
Rör ner den svala purén i äggvitan. Vänd runt med en slickepott.  Vispa grädden fast och någorlunda hård. Vänd ner den i äggvitan / purén. Häll moussen över jordgubbarna. Lagret ska precis täcka de som står längs med kanterna. Lägg på nästa botten. Ställ halverade jordgubbar runt kanten även här, häll på resten av moussen. Jämna till och ställ in i kylen över natten eller minst 3h.
Dekorera med tre jordgubbar skurna som solfjädrar och eventuellt citronmelissblad.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar