lördag 8 november 2014

Chocolat chip cookies med salt karamell och nutella

Det här är den sista sorten jag gjorde till jobbets fika, riktiga godiskakor.

Chocolat chip cookies med salt karamell och nutella
16 st kakor 
110 g smör 
4.5dl ljust muscovadosocker 
1 dl kakao 
2 ägg 
0.25 tsk salt 
0.75 tsk bakpulver 
4.5 dl vetemjöl 
100 g hackad ljus choklad 
1 dl nutella 
salt karamell sås:

0.5 dl grädde
0.5 dl sirap
0.5 dl socker
1 tsk salt 

Sätt ugnen på 175 och klä två bakplåtar med bakplåtspapper. Koka en karamell på ingredienserna, koka tills du kan göra en lös kula när du gör kulprovet. Smält smöret i en mellanstor kastrull på medelvärme. Ta av från värmen och tillsätt muscovadosocker samt äggen. Rör lite snabbt slätt. Tillsätt sedan kakao, salt och bakpulver och rör tills allt är väl blandat. Sikta slutligen ner mjölet och rör tills det inte längre finns några synliga stråk av mjöl eller mjölklumpar. Rör sist ner choklad chipsen.
Ta en dryg matsked av degen och forma en boll. Lägg 8 st degbollar på vardera plåt och tryck sedan till dem i mitten för att få en stor fördjupning på mitten. Fyll varje hål med en klutt nutella (ca ½-1 tsk) samt lite salt karamell. Dela resterande deg i 16 delar och tryck ut dem till "lock", lite större än fördjupningarna i kakorna och lägg på locken. Se till att försegla kanterna.
Baka mitt i ugnen ca 8-12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka och lite "degiga" när du tar ut dem men ändå ha fått tendens till en ytterst tunn skorpa eller snarare ett tunt "skinn".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar