lördag 31 maj 2014

Kladdkaketårta

Receptet är tänkt som en hel tårta och mer konstfärdigt dekorerad men är man hemma själv är en tårta lite mycket och dekoreringen känns inte så viktig. Så jag gjorde två vanliga kladdkakor och två låga kladdkakemuffins av receptet och la ihop muffinsen till en bakelse. Inspirationen kommer från Mina bakverk.

Kladdkaketårta
12 bitar
Kladdkaka med nutella
100 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1/2 dl nutella

Vit kladdkaka med citron
100 gram smör
100 gram vit choklad

rivet skal av en citron
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt

Chokladsås
1 dl grädde
100 g choklad

Topping
3 dl grädde

2 dl crème fraiche
2 msk florsocker


Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och rör i nutellan. Blanda alla ingredienserna till nutellakladdkakan till en jämn smet. Häll i en smörad springform och grädda i 25min. Höj ugnen till 175 grader efter du har stoppat in kladdkakan.
Smält smöret och rör i den vita chokladen. Blanda alla ingredienserna till citronkladdkakan till en jämn smet. Häll i en smörad springform och grädda i 20min. Höj ugnen till 200 grader efter du har stoppat in kladdkakan.
Värm grädden till chokladsåsen och låt chokladen smälta i den. Vispa grädden till toppingen. Blanda i creme fraiche och florsocker och vispa fluffigt. Vispa chokladsåsen när den har kallnat. Lägg ihop tårtan när bottnarna har kallnat.
Lägg nutellakladdkakan i botten. Klicka ut topping och chokladsås över botten. Lägg citronkladdkakan över. Täck tårtan med chokladkrämen och toppingen.

Frusen päroncoctail

Inte så söta alkoholfria drinkar är läskande i värmen.

Frusen päroncoctail
1 glas
1 lime
2 dl päronmer
1 dl is
ev en kvist citronmeliss

Krossa isen. Pressa limen. Blanda lime, päronmer och is. Häll upp i ett glas och dekorera med citronmeliss.

fredag 30 maj 2014

Kanellängd med brynt smör

En extra nötig ton till sina bullar utan att använda nötter är aldrig fel.

Kanellängd med brynt smör 
2st
150g smör
5 dl mjölk 
25 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
ca 1.5 liter vetemjöl 

fyllning
100g smör
1 dl socker
0.5 dl muscovadosocker
2 msk kanel
pensling
1 ägg

Smält smöret och bryn det sen tills det blir gyllene. Blanda med mjölken. Rör ut jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vetemjöl. Berarbete degen ordentligt. Låt jäsa i en timme.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut smör ovanpå och strö över socker och kanel. Rulla ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär rullen i tre delar och fläta ihop den. Sät ugnen på 225 grader. Låt längden jästa i 1h.

Pensla med uppvispat och grädda i 20-30min.


onsdag 28 maj 2014

Fyllda småkakor med brynt smör

Den här gången kom inspirationen via en länk på facebook, http://therecipecritic.com/2013/07/brown-butter-salted-caramel-snickerdoodles/

Fyllda småkakor med brynt smör
32st
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk kanel
150g smör
3 dl muscuvadosocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1 msk grekisk youghurt
2 dl vaniljfudge
0.5 dl mörkt muscovadosocker
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret genom att smälta det och sen låta det bli gyllene, det luktar nötigt när det är klart. Ställ av från plattan och låt svalna till rumstemperatur. Mixa smör och socker tills det blir en slät smet. Rör ner ägget och yoghurten. Rör sen ner de bakpulver, bikarbonat, kanel och vetemjöl. Samla ihop till en boll och ställ svalt medan du skär fudgen till 3 kubikcentimeter stora bitar. Dela degen i 32 bitar. Tryck ner en bit fudge i varje degbit, lägg en saltflinga på och tryck ihop. Rulla till en boll och rulla i muscovadosockret. Lägg på en plåt med bakpåtspapper och grädda i 8-9min. Låt svalna innan du flyttar dem från plåten.



Päroncheesecake med mandel

Det lät som en så god kombination när heavenly cupcake lagade den att jag var tvungen att testa den.

Päroncheesecake med mandel
Skal
100g smör, rumstempererat

1.5dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mandelmjöl
1 ägg
0.5 dl vetemjöl
Fyllning
200g cream cheese
1 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 ägg
Topping
2st päron, medelstora-stora

0.5 dl socker
flagad mandel


Sätt ugnen på 225 grader. Rör smöret och sockret tills det blir vitt. Tillsätt övriga torra ingredienser. Rör och tillsätt sen ägget. Rör ihop allt till en jämn massa. Det ska bli en väldigt krämig och lös deg. Smörj en form med löstagbar kant och fördela degen i botten med hjälp av en slickepott. Ställ åt sidan.
Vispa cream cheese, socker, vaniljsocker och ägg till en jämn kräm. Bred ut krämen över mandelbottnen i formen.
Skölj päronen och halvera och skiva dem. Lägg päronskivorna omlott över varandra i ett snyggt mönster ovanpå fyllningen. Strö över socker och till sist lite flagad mandel. Grädda i 10 minuter. Sänk därefter ugnen till 175 grader och fortsätt att grädda i 20-25 minuter tills fyllningen är genomgräddad och päronen fått en fin färg.

tisdag 27 maj 2014

Blåbärsmojito och dess alkoholfria kompis

Idag fikade jag och vår yngsta med matchande drinkar. Ibland vill man ju ha det lite extra festligt.

Blåbärsmojito
1 glas
0.5 dl frysta blåbär
3 myntablad
1 msk rom
äpplejuice

Mortla myntabladen med blåbären, tex med skaftet på en slev. Häll på rom och fyll upp med äpplejuice.

Blåäpple
1 glas
0.5 dl frysta blåbär
3 myntablad
0.5 dl sprite
äpplejuice

Mortla myntabladen med blåbären, tex med skaftet på en slev. Häll på sprite och fyll upp med äpplejuice.

Chokladbakelse

Servera den med bär som är snabbt upphettade i sockerlag som efterrätt eller som de är som fika. Det fungerar lika bra att byta ut nutellan mot vit choklad som jag har gjorde på några.

Chokladbakelse
12st
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
1 krm salt
125 g smör
2.5 dl muscovadosocker
1 dl kakao
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl naturell kvarg
2 dl nutella

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker pösigt. Rör ner äggen en i taget. Rör sen ner kvargen. Blanda i de torra ingredienserna. Rör till en slät smet. Sörj en muffinsplåt ordentligt. Fördela en tredjedel av smeten i formarna. Klicka sen i nutellan. Täck med resten av smeten. Grädda i 15min.


Ärtsoppa

Om du har dåligt med tid innan middag på kvällen koka soppan dagen innan, den är lika god uppvärm som nylagad.

Ärtsoppa
6 portioner
500g gula ärtor
3 gula lökor
750g rimmat fläskkött
1 liter vatten
timjan

Dag 1: Lägg ärtorna i blöt och ta upp köttet från frysen.

Dag 2: Skala och kvadrera lökarna. Koka ärtor, lökar, fläskkött och vatten under 2-3h.

Dag 3: Dela köttet i tärningar. Koka upp igen och smaka av med timjan och ev mer salt.

Tre efterrätter i en

Till den här kombinationen serverade vi Ruffino Vinsanto Serelle.

Totalt blev det 8 portioner efterrätt. Över chokladfondanten har jag ringlat smörkola och sen la jag till några icke färdiga makronsmaränger, de är över från de makrons jag la ihop enligt det här receptet makrons med smörkola.

Chokladfondant
100 g mörk choklad
100 g smör
0.75 dl strösocker
2 ägg
3 äggulor
0.5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen i mikro (80% 50s var lagom för mig).  Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget och sist äggulorna. Rör i chokladen och mjölet. Klicka ner smeten i smorda portionsformar, tex muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen 9 min. 

Rabarbersorbet
5-6 dl skuren rabarber
1 dl vatten
1 dl socker
3 äggvitor
Koka rabarbern i sockret och vattnet tills den har delat sig i trådar. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Sätt en sil på ett litermått och häll rabarberblandningen i silen. När det har slutat rinna av sockerlag lägg rabarbermassan i en burk och ställ i frysen. Häll i sockerlagen i äggvitan under omvispning. Vispa tills massan är kall. Hämta rabarbern från frysen och vänd ner den i marängen. Lägg i en burk och frys in.

Karamellpannacotta
1 burk karamelliserad mjölk
4 dl grädde
3 gelatinblad


Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Värm upp grädden i en kastrull på spisen Rör ner den karamelliserade mjölken precis när mjölken ska börja koka. Vispa tills all karamelliserad mjölk har löst sig. Rör ner gelatinbladen, och häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen i minst 6 timmar, allra helst över en natt.

måndag 26 maj 2014

Makrons med smörkola

Smörkola är så gott så när jag hittade det här receptet var jag tvungen att testa. Smörkolafyllningen kan även användas till glass eller sås till efterrätter.

Makrons med smörkola
ca 40 st

Makrons:
150 gram florsocker
150 gram mandelmjöl
36 gram socker
150 gram strösocker
50 gram vatten
4 rumsvarma äggvitor

Smörkolafyllning:
200 gram strösocker
3 dl vispgrädde
150 gram smör


Makrons:
Mät upp mandelmjöl samt florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten, blanda och ställ på spisen. Smält sockerlagen och koka den till 118 grader.

Mät upp 36 gram socker i en skål och lägg i hälften av äggvitorna. Vispa till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en fin stråle under konstant vispning. Fortsätt vispa ditt marängmassan har svalnat, ca 10min.

Blanda resten av äggvitorna med mandelmjöl- och florsockerlbandningen.

Blandar ner mandel-, florsocker- och äggvitemassan i din marängsmet,  vänd försiktigt tills smeten är helt jämn.

Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut i 5-kronors stora plättar på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 20 minuter eller tills de fått en hinna på ytan. Skaka plåtarna då och då så ytan jämnas till. Under tiden värmer du ugnen till ca 150 grader.

Grädda makronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

Smörkolafyllning:
Smält strösockret till smörkolafyllningen på låg värme i en vid kastrull eller traktörpanna. När sockret är ljusbrunt och börjar småbubbla, rör runt i sockret med en träslev. Värm grädden i en mindre kastrull. Låt sockret blir bärnstensbrunt  och rör sedan ner smöret, skuret i kuber i det smälta sockret. Var försiktigt, det bubblar kraftigt!  Låt kolan koka upp, fortfarande på låg värme, och rör kontinuerligt med en träslev. Det kommer skära sig till en början men om du fortsätter röra kontinuerligt så kommer den gå ihop. När den gått ihop, häll ner den varma grädden, lite i taget, det bubblar kraftigt.  Låt sedan koka i ca 4-5 minuter. Dra från plattan och låt svalna något. Häll upp i väl rengjord burk och låt svalna helt. Ställ in i kylskåp så att den sätter sig och blir formbar/fast.

Ihopläggning
Klicka ut smörkolan på hälften av makronshalvorna och para ihop med en överdel. Låt stå kallt i kylskåp tills servering.

Fiskgratäng med senapsgrädde

Sellerin går att ersätta med en kvist libsticka.

Fiskgratäng med senapsgrädde
4 portioner

600g fiskfile
1 finhackade gul lök
2 strimlade selleristjälkar
0.5 dl hackad persilja
rivet skal av en halv citron
1 tsk salt
2.5 dl mellangrädde
1 msk vetemjöl
1.5 msk senap
1 dl riven ost 


Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut lök, selleri, persilja och citronskal på ett ugnssäkert fat. Lägg på fisken och salta. Blanda grädde, mjöl och senap och häll över. strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25min. Servera med potatismos och en sallad.

Fish & Chips

Vi var lite lata den här gången och använde färdiga pommes frites men har man tid och ork kan man göra egna efter det här receptet. Vi serverade ven en kall creme fraichesås till.

Fish & Chips
5 portioner
Frityrsmet
5 dl vetemjöl
0.25 tsk bakpulver
salt
1.75 dl vatten
1.75 dl mjölk
1 ägg
2 msk vitvinsvinäger

500 g vit fiskfile 

14 stora vinterpotatisar
1 citron
1 liter olja till fritering


Blanda frityrsmeten som en pannkakssmet, låt den stå i 10 min. Putsa fisken och dela fileerna på mitten. Skala potatisen och skär den i encentimeters stavar. Lägg potatisen i vatten fram till friteringen. Hetta upp oljan till 250-300 grader. Ta upp och torka av potatisbitarna. Fritera dem i ca fyra min. Lägg dem på papper och låt rinna av. Doppa fisken i frityrsmeten så att den får ett jämt täcke. Fritera den i 4-5 min tills den är knaprig och fått en fin färg. Låt den rinna av på papper. Fritera om potatisen tills den får fin färg. Servera en god dipsås till.

söndag 25 maj 2014

Sexårsklänning

Barnen får välja en valfri klänning med valfritt tyg tills nr de fyller år. Sen gör jag en matchande klänning till systern med. Både mönster och tyg är från stoff och stil. Mönstret var lite litet i storleken på bredden för sömmen i livet och tyget väldigt tunt men i sommar kommer den fungera bra.

Fisk i ugn

Ibland är det skönt med ett väldigt snabbt recept med minimalt med jobb bakom när man lagar mat.

Fisk i ugn
5 portioner
600 gram torsk
4 dl creme fraiche 
2 burkar krossade tomater
2 pkt saffran
1 dl hackad gräslök
250 gram cocktailtomater
salt & peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg sedan hela fisken i en ugnsfast form, salta och peppra, stoppa in fisken i ugnen i 10min. Blanda creme fraich med krossade tomater, gräslök och saffran, häll över fisken och ställ in formen i 10min till. Halvera coctailtomaterna, lägg demöverst i formen. Ställ in ugnsformen i ca. 10 minuter till. Ibland skjunker de helt ner i såsen men de finns där som smaskiga bitar.

söndag 18 maj 2014

Maskroskaka

Maskrosor är ett fint och gott tecken på sommaren. Maskrosen kan användas till sirap, soppa, sallad och mycket mer. Förslaget att göra en kaka hittade jag i en facebookgrupp.

Maskroskaka
2 ägg
0.5 dl honung
0.75 dl socker
0.75 dl olja
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 msk bakpulver
4.5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
5 dl maskrosblommor

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Skaka blommorna och skär av blombottnarna. Vispa smör, honung och socker till en ljus kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.Vispa ner övriga ingredienser förutom maskrosblommorna. Rör sen ner maskroskronbladen. Grädda i ugnen i 30-40min.

Schweizernötkaka



När jag läste om Sannas schweizernötkaka lät den så god jag inte kunde låta bli att laga den.

Schweizernötkaka
8 portioner
smet
2 ägg
3 dl socker
100g malda hasselnötter
1.25 dl vetemjöl
100g smält smör
topping
200g mjölkchoklad
1 dl hasselnötskräm
1 dl hackade hasselnötter
1 dl grädde


Sätt ugnen på 175 grader.  Smörj en form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min. Blanda ner de malda hasselnötterna, mjölet och sist smöret i bunken. Rör smeten slät och häll den i formen. Grädda i 25-30min.
Smält  chokladen i micron. Värm grädden på spisen tills den blir fingervarm. Rör ner choklad och hasselnötsmassa. Rör sist ner de hackade nötterna. Bred toppingen på botten och ställ kakan i kylen tills servering.


Pizzatårta


Iden att göra en pizzatårta kom från en blogg som samlar udda och roliga saker. Jag kände jag var tvungen att testa att göra en.

Pizzatårta
6 portioner
1 burk färdig tomatsås
6dl riven ost
900g rökt skinka
1 burk annanas
1 paprika
1 gul lök
oregano
pizzadeg
15g jäst 
3 tsk salt 
6 dl vatten
1.5 msk olivolja  
13 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet och oljan. Blanda sen i mjölet och saltet. Täck bunken med tättslutande lock och låt jäsa över dagen.

Sätt ugnen på 250 grader. Knåda ihop degen. Smöra en rund form och tryck ut 2/3 av degen i formen. Låt jäsa i en timme. Stoppa in i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader och grädda i 30min. Strimla skinka och grönsaker och riv osten under tiden.

När brödet har svalnat dela det i tre delar och fördela den fyllningen på bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Kavla ut resten av degen och drapera den runt tårtbottnarna. Grädda på 225 grader i 40min.


onsdag 14 maj 2014

Fiskgryta med olivolja och citron

Vi äter mycket fisk hemma just nu, men det är ju så gott.

Fiskgryta med olivolja och citron
5 portioner
2 gula lökar 
4 vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja 

12 potatisar
1 fänkål 

1 dl vitt vin
5 dl vatten 

2 fiskbuljongtärningar
2 msk klippt dill
rivet skal från 1 citron 

600g laxfile utan skinn
salt
1 knippa rädisor


Skala och skär löken och vitlöken i skivor. Fräs i oljan i en gryta. Skala potatis och ansa fänkålen. Skär dem i bitar. Tillsätt till grytan. Tillsätt även vatten, vin och buljong. Låt koka i ca 20min tills potatisen är mjuk.
Rör ner dill och citronskal. Tärna laxen och lägg den ovanpå. Låt sjuda i några minuter. Skiva rädisorna och strö över vid servering.

tisdag 13 maj 2014

Äntligen är den (nästan) klar

Med min sömnadskompis stora hjälp är den här toppen tillräckligt klar för att användas även om jag tänkte vi ska se över den vid nästa syträff. Mönstret är från Lekala och jag utnyttjade möjligheten att skicka in mina mått och få den modifierad. Det fungerade inte så bra, ärmarna blev 3cm för smala och bysten fick för lite plats. Kjolen har jag fått av min underbara syster.

lördag 10 maj 2014

Pasta med savoykål och lax

Kål är en fantastisk grönsak och kan användas till så otroligt mycket. Jag gillar savojkålen smakrika men milda smak. Själva iden till rätten kom från Matgeek jag ändrade dock om det lite. För er som hellre vill äta vegetariskt funkar rätten nästan lika bra utan laxen.

 Pasta med savoykål och lax
6 portioner
400g varmrökt lax
2 dl pumpakärnor
100g smör
1 citron
25g smör
4 vitlöksklyftor
8 schalottenlökar
1 savojkålshuvud
5 dl grädde
salt och peppar
tagliatelle

Dela den varmrökta laxen i bitar. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna, tag sen ur dem och lägg dem i en skål tills serveringen. Smält sen smöret i stekpannan och bryn det tills det har tystnad och luktar nötaktigt. Häll upp smöret i en skål och pressa i en citron i smöret och rör om. Skala och hacka vitlöksklyftorna och schalottenlöken. Stek löken mjuk i smöret. Strimla under tiden kålen, allt förutom stocken. Lägg ner kålen i pannan och stek den mjuk. Häll på grädden och låt koka i 10min. Salta och peppar. Vid servering; lägg upp pastan, singla över smöret. Lägg kålen ovanpå, lägg laxen överst och strö över pumpakärnorna.

Shoppingtur i 2ndhandbutiker

Planen med turen var att hitta en vårjacka, i form av en kavaj, till min man. Det misslyckades vi med men vi hittade en hel del annat. Vi handlade på Alelyckan och på Emmaus vid Backaplan. Alltihopa kostade under 800kr tillsammans.
 Klänningen till vänster är i rödrandig glansig viskos och ska användas att sy en vid kjol av. Kjolen i mitten ska sys in i midjan och få en dragkedja. Klänningen till höger ska sprättas isär och sen sys ihop igen med ca 20cm större omkrets, tur att den är omlott.

Dottern behövde en vårjacka och en regnjacka till för vi har inte hittat någon mer hemma. Och en rosa glittrig topp ville hon gärna ha. Den är i en liten vuxenstorlek så hon får ha den utanpå en tröja i några år till.

Glas som matchar sådana vi redan har och mer gardiner till barnen, detta blir fjärde uppsättningen. Nu behöver bara lillan få upp sin gardinstång.
Ett par hängslen för maken att alternera med och 7st nya tygnäsdukar.

 Barnen fick välja var sin leksak. Jag tycker vår stora vann med sin påse med fem handdockor för 50kr.



Rå jordnötspaj

En smaskig frusen paj som smakar mycket banan och jordnöt. Jag experimenterade utifrån ett recept från Heavenly cupcake.

Rå jordnötspaj
12 portioner
Botten:
2 dl cashewnötter
2 dl kokosflingor
1 krm salt
0.75 dl kakao
20 urkärnade dadlar
Jordnötsfyllning:
350g jordnötssmör
4 bananer
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk kokosolja
0.5 dl sirap

Mixa allt till botten och tryck sen ut i en form med löstagbar kant. Mixa sen allt till fyllningen tills den blir helt slät. Bred fyllningen på botten. Frys in under ett par timmar. Tina lite i kylen innan servering.

Bubblande hallon

Barnen är lite skeptiska mot kolsyra men den här gick ändå hem tack vare den stora mängden hallon

Bubblande hallon
2 liter
225 g halvtinade hallon
1.5 liter fanta peach twist

Lägg hallonen i en tillbringare och häll fantan över. Den är även god med tex fanta citron eller fanta fläder.

fredag 9 maj 2014

Blåbärsbröd

Man kan ha nästan vad som helst som är gott som degvätska. Vi hade 3dl blåbärssoppa över i kylen så det använde jag.

Blåbärsbröd
16 bullar
3 dl blåbärssoppa
12g jäst
1 tsk salt
2 dl fullkornsdinkelmjöl
4.5 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i blåbärssoppan. Blanda sen i mjölen. Täck bunken med tättslutande lock och låt jäsa över natten.

Sätt ugnen på 250 grader. Strö ut sesamfrön på bakbordet och knåda degen. Forma sen 16 platta bullar. Tryckt till dem så de är 1-1.5cm tjocka på plåten. Låt jäsa i 30min. Stoppa in i ugnen, och sänk den till 225g. Grädda i 15-20min.

Curryris med kassler

En snabb färgglad och smakrik rätt där allt lagas i samma panna med minimalt med disk som resultat.

Curryris med kassler
6 portioner
2 gula lökar
4 morötter
2 msk olja
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
4 dl ris
8 dl vatten
400 g frysta majskorn
800 g kassler
1 knippe gräslök

Skala och hacka lök och morötter. Fräs lök, morötter och kryddor i oljan tills löken är mjuk. Tillsätt riset och låt det fräsa lite. Häll på vattnet och koka upp. Låt koka i 10min. Tillsätt majsen och låt koka upp igen. Låt koka i ytterligare 10min. Tärna under tiden kasslern. Blanda i kasslern i riset och låt stå på eftervärmen i 5min. Lägg upp på fat och klipp över gräslöken. Servera med yoghurt.

torsdag 8 maj 2014

Restaurang Familjen

Vi har haft flera kollegor på besök från andra orter så vi var många som gick ut. Den här gången valde jag restaurang Familjen. Vi satt och pratade länge och hade det väldigt trevligt. Det var ingen stress och jäkt på restaurangen utan bara fantastisk service.

Jag valde kvällsmatsmenyn med vinpaket till.

Det var en fantastiskt god sparrissoppa med bräckt oxbringa i botten. Den passade otroligt bra med det franska bubblet jag fick till.

Varmrätten var bakad fläsksida med citron och mejram, friterad svål, blastmorötter och rädisor
samt en sky med rostad vitlök.
Jag saknade lite potatismos eller något som kunde suga upp den goda såsen men morötterna var bland de godaste morötter jag någonsin ätit. Till detta fick jag ett gott rött vin från samma region som bubblet gjort på Cabernet Franc.
Till efterrätt var det äpplekaka och vaniljglass på kondenserad mjölk. Den var god men de skulle tagit i mer med äpplet. Dessertvinet var ett konjaksvin, det var gott men efterrätten var godare utan.

Allt som allt ger jag restaurang Familjen en 4a och återvänder gärna dit igen för en trevlig kväll men efterrätten får de gärna piffa till lite mera.


tisdag 6 maj 2014

Min vårgarderob



Våren för mig går i grön och gult i olika nyanser men några plagg som bryter av. Färgerna blir kraftigare ju längre våren går.

Jag lyckades bara sy två av mina plagg och köpa en kofta av min vårplan. Ett plagg till när nästan klart och ett UFO som inte var med i planen är nästan tillfixat. Kjolen har jag knappt använt då den inte riktigt blev jag. Klänningen och koftan är båda välanvända.

Jag packade undan de plaggen som bara är vinterplagg i en låda i början av april och de som hör hemma i flera årstiden men inte våren i en annan. Jag plockade samtidigt upp allt som passar till våren.

Under rensa utmaningen i februari rensade jag bort en hel del accessoarer och kläder. Jag har bara kvar de jag faktiskt använder.

Accessoarer 



Överdelar












Underdelar



 


Koftor




Klänningar