måndag 16 februari 2015

Lussekatter

Saffransbröd är gott oavsett om du gör en fylld krans av det eller lussekatter. För att slippa torra tråkiga lussekatter kan du frysa dem efter du har format dem och sen tina och jäsa dem under ett par timmar innan gräddning.

Lussekatter
2 kransar eller 20-30 bullar
2.5 dl mjölk 
8 dl vetemjöl 
0.75 dl strösocker 
0.5 tsk salt 
1 ägg 
12,5 g jäst 
75 g smör 
1 pkt saffran 

fyllning:
100g mandelmassa
50g smör
dekoration:
russin

Smula jästen och rör ut med mjölken. Rör ner mjukt smör. Tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta degen väl och låt jäsa.
Forma till lussekatter eller till två kransar.
Kavla ut degen till en fyrkant. Bred ut fyllningen på längden av kakan så att den täcker två tredjedelar. Vik in den ofyllda delen. Vik ännu en gång så att skarven kommer neråt. Skär tre remsor och fläta ihop. Forma till en krans. Låt jäsa
Pensla med uppvispat ägg.  Grädda i 250 grader i ca 5 min för lussekatterna eller 200 grader i ca 20min för kransarna. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar