söndag 15 mars 2015

20-talsfest

När jag och maken fyller jämt ordnar jag med tema-fest. Vi har redan avverkat 1900-tal, 1910-tal, 1970-tal och 1980-tal. Det brukar involvera att sy nya kläder till mig och ibland till barnen. Maken kommer ofta undan med kläder han redan har.


Flera av gästerna hade sytt sina egna kläder och klätt upp sig ordentligt efter temat.

Även maten följde så klart temat.

Vi började med några olika välkomstdrinkar från tidsperioden.

Kornvatten
2 liter
0.5 dl korngryn + 1 l vatten 
3 citroner 
1 dl socker 
1 l vatten 

Koka korngrynen i vattnet i ca 30 min. Borsta citronerna. Skala dem lägg skalen och sockret i en bunke. Koka upp 2 liter vatten. Häll det kokande vattnet i bunken. Häll i korngrynsblandningen. Låt svalna. Pressa juicen ur citronerna. Häll i bunken. Sila och förvara svalt.

Whiskey Sour
1 glas
6 cl bourbon 
3 cl citronjuice
1.5 cl sockerlag

Skaka ordentligt med massor av is. Sila upp i ett kylt cocktailglas.

Hanky Panky
1 glas
4 cl gin
4 cl söt vermouth
1 cl Becherovka

Rör ihop tillsammans med is. Sila upp i ett kylt cocktailglas.

Leap Year
1 glas
6 cl gin
1.5 cl söt vermouth
1.5 cl Grand Marnier
1 cl citronjuice

 Skaka ordentligt med massor av is. Sila upp i ett kylt cocktailglas.

Sen var det dags för förrätt.
Ceasarsallad
8 portioner
2 liter romansallad
1 liter krutonger
dressing:
1 ägg 
2 dl olja 
1 msk vinäger 
3 sardeller 
1 tsk dijonsenap
0,5 klyfta vitlök
4 msk finriven parmesan


Dela salladen. Gör en majonäs. Mosa sardellerna  och blanda i dem och parmesanosten.

Till varmrätt blev det Chicken ala King och kroketter. Kroketterna köpte vi färdiga i frysdisken.

Chicken ala King
8 portioner
2 kycklingar
200 g champinjoner
1 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
2 paprikor
peppar
soja

Koka kycklingen i vatten och buljongtärningen. Dela köttet efter det är kokt. Fräs svampen i smöret. Rör i vetemjölet och späd med grädden och buljongen från kycklingkoket. Strimla paprikan och blanda i.

Till varmrätt blev det mandelpudding och konserverad frukt.
Mandelpudding
8 portioner
1 burk coctailfrukt
1 burk mandariner
4 dl grädde
4 äggulor
2 msk socker
5 dl mandelmjöl
4 bittermandlar
10 gelatinblad

Vispa grädden fast. Vispa äggulorna tillsammans med socker. Riv bittermandlarna. Blanda ner mandelmjöl och bittermandel i äggulorna och vänd i grädden. Smält gelatin och rör ner det. Häll i en form och ställ i kylen och låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar