fredag 26 juni 2015

Parmainlindad oxfilé med skogssvampsås och puré på potatis, palsternacka och äpple

Bara en kaka tills recept lät gudomligt och det var det.

Parmainlindad oxfilé med skogssvampsås och puré på potatis, palsternacka och äpple
4 portioner
600 g oxfilé
100 g parmaskinka
salt och peppar
smör
Puré på potatis, palsternacka och äpple:
6 potatisar 
2 palsternackor 
1 äpple
50 g smör
1 dl mjölk
salt
Skogssvampsås:
ca 300 g svamp,
smör till stekning
1 liten schalottenlök, hackad
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
2 enbär 
1 msk viltfond
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 125C. Peppra köttet och strö på lite salt, och bryn det snabbt på hög värme runt om i lite smör och olja. Ta det från värmen och rulla in det i parmaskinka. Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i den djupaste delen. Ställ formen i mitten av ugnen, och låt stå tills termometern uppnår ca 60 grader, beroende på hur du vill ha köttet. Själv gillar jag det medium rare, och brukar ta ut det vid ca 60C, det tar ca 45min. När köttet stekt klart ska det tas ut och lindas in i aluminiumfolie och vila däri i ca 15 min innan det skärs upp och serveras, då sätter sig köttsafterna fint.
Skala potatis, palsternacka och äpple, och skär i mindre bitar. Koka i ca 15 min, mosa sedan tillsammans med smöret. Rör ner mjölken. Smaka av med salt.
Rensa svampen, skär den i mindre bitar och stek den i en klick smör tillsammans med hackad schalottenlök. Lägg över på en tallrik, och smält 1 msk smör i stekpannan. Rör ut smöret med mjöl och tillsätt sedan mjölken, lite i taget. Låt koka upp och bli lagom tjockt. Stöt enbären i en mortel, och blanda ner i såsen tillsammans med svamp, lök, fond och vispgrädde. Låt koka upp, och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar