lördag 21 maj 2016

Saffransbullar med vaniljfyllning

Jennys Matblogg hade ett recept på sockerbullar som lät underbart så jag kände jag var tvungen att testa, men med lite ändringar.

Saffransbullar med vaniljfyllning
ca 24 bullar
2 kuvert saffran
4 dl mjölk
50 g färsk jäst 
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 gr  smör
1 dl kesella
ca 13 dl vetemjöl 
1 ägg 
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
3 msk socker
0.75 dl maizena
50 gram mjukt smör
Topping:
Smält smör
socker


Börja med vaniljkrämen. Mät upp mjölken och grädden i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången. Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblandningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt. Tillsätt smöret när vaniljkrämen är ljummen. Rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt. Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret, kesellan, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl och knåda noga. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 50 minuter.  När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 24 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 2 msk av vaniljkrämen. Låt jäsa i ytterligare 50 minuter under bakduk. Grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter. Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar