torsdag 30 juni 2016

Vegansk texas chili

Jävligt gott hade ett recept på vegansk texas chili som jag ville testa för lite variation.

Vegansk Texas Chili
5 portioner
2 påsar Oumph Pure Chunk á 280 g
1 paket rökt tofu
2 stora gula lökar
1 stor grön paprika, eller mild chili
2 st gröna chilipeppar
0.5 dl tomatpuré
1.5 dl mörk öl
1 grönsaksbuljongtärning
1.5 msk kinesisk soja
Kryddomgång 1
2 st vitlöksklyftor
1 st chipotlechilis i abadosås
2 st inlagda jalapenjoskivor
2 msk rökt paprikapulver
Salt
Kryddomgång 2
1 st chipotlechilis i abadosås
1 msk rökt paprikapulver
2 msk mald spiskummin
0,5 dl socker
Kryddomgång 3
1 msk torkad oregano
1 dl BBQ sås
1 msk liquid smoke
Sluttouch
0.5 lime
Salt

Börja med att låta oumphen tina. Sätt på ugnen på 275 grader på grilleffekt. Hacka löken grovt och vitlöken fint. Lägg paprikan och de gröna chilifrukterna på en ugnsform och stick hål på dem med en kniv så att ånga kan pysa ut ur dem. Grilla dem därefter i ugnen så att de får rejält mycket färg, gärna bränns lite. Vänd dem så de får färg på bägge sidor. Det tar ca 5-10 minuter för dem att bli klara. Lägg direkt de grillade chilifrukterna och paprikan i en plastpåse som du knyter ihop och låter vila i ca 15-20 minuter. Skala frukterna och dela dem på längden. Ta bort kärnorna. Finhacka chilin och tärna paprikan.

Börja med att fräsa löken i en stor gryta eller stekpanna med höga kanter. När löken är mjuk tillsätter du oumphen. Tillsätt därefter den hackade och ugnsbakade chilin och paprikan samt tomatpurén och stek någon minut till. Nu har du i ölen, buljongtärningen och sojan sojan och låter koka upp.

När chilin har kokat upp så finhackar du chilifrukterna och vitlöken och tillsätter dem samt de torkade kryddorna till pannan. Salta rikligt. Låt koka på medelvärme i ca 30 minuter. Tillsätt kryddomgång 3 och koka i ytterligare 30min. Tillsätt kryddomgång 4 och tärna tufon och tillsätt den med. Låt koka i 15min till. Ta av chilin från plattan och smaka av med pressad lime och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar