onsdag 13 maj 2015

Saffranssnurror med apelsin och mandelmassa

Underbara Clara hade ett recept på bullar som lät smaskigt så här kommer min variant.

Saffranssnurror med apelsin och mandelmassa
ca 30st
2 kuvert saffran
3 dl mjölk
50 g färsk jäst 
1.25 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 gr  smör
ca 1 l vetemjöl 
1 ägg 
fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
100 g riven mandelmassa
Skalet från 1 apelsin
Saften från halv apelsin
2-3 rivna bittermandlar
dekoration:
en påse flagad mandel
ett ägg till pensling

Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 40 minuter.
Blanda fyllningen och rör till en smidig smet. Kavla ut degen till en rektangel och bred ut med slickepott över degen. Vik dubbelt och skär ut smala remsor. Snurra ihop remsorna till bullar.

Låt bullarna jäsa övertäckta på en plåt i ca 30 minuter. Pensla dem med ägg och strö över lite mer mandelspån. Grädda ca 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar